Sabtu, 03 Juli 2010

Japanese Souffle Cheese Cake

Ketemu resep yang ada Cream Cheesenya...masuk jadwal antrian untuk dibuat dulu nih. masih bahasa melayu sepertinya ya...
JAPANESE SOUFFLE CHEESE CAKE

Bahan-bahan
 :

200g krim keju (suhu kamar )
50ml susu segar
3 biji telur (dipisahkan putih dan kuning)
100g gula kastor
30g tepung jagung
2 sdm jus lemon
1/2 sdt cream of tartar
Pembuatan :

1. Panaskan oven pada 175C. Griskan loyang 18sm dengan kertas minyak.
2. Pukul krim keju di dalam mangkuk. Masukkan susu dan terus memukul dengan kelajuan sederhana.
3. Masukan 50g gula, kuning telur, tepung jagung, jus lemon dan cream of tartar. Kacau sebati.
4. Pukul putih telur hingga kembang dan ringan. Masukkan baki 50g gula, sedikit demi sedikit dan terus memukul hingga kembang.
5. Kaup balikkan separuh adunan putih telur ke dalam bancuhan krim keju. Kaupbalikkan baki putih telur ke dalam adunan.
6. Bakar dengan kaedah Bain Marie selama 45 minit pada rak yang paling bawah.
7. Biarkan di dalam tin pembakar hingga sejuk.
Untuk topping
LEMON CHEESE FROSTING

Bahan-bahan
 :

125g krim keju
30g gula kastor
50g fresh cream
2 sudu besar jus lemon
Kaedah penyediaan :

Cream kesemua bahan di atas dan hiaskan atas kek.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar